Tiendebytte – Norges eldste marked har vært arrangert sammenhengende siden 1600-tallet, men tradisjonen markedstradisjonene i Mosjøen skriver seg helt tilbake til da tienden ble innført i 1120. Tiendebytte ble holdt ved Mikkelsmesse, 29. september, og det utviklet seg etter hvert et myldrende marked med yrende folkeliv rundt. Her møttes fjellfolk og øyværinger, nordmenn og svensker for å bytte varer og handle nødvendige ting før vinteren. Tiendebytte ble naturlig nok også en arena for kulturutøvere av mange slag og spesielt for musikere.

De gamle tradisjonene holdes fortsatt i hevd. Årets marked er således en del av en lang tradisjon. Varer og tjenester skal byttes med tilhørende festligheter, musikk- og kulturinnslag av alle slag. Titusener av mennesker skaper et yrende folkeliv over hele Mosjøen.

Sjøgato, Mosjøens stolthet, er bydelen hvor bygninger fra det 18. århundre er bevart og restaurert til opprinnelig prakt. Kulturverkstedet, er tildelt Olavsrosa, kvalitetsmerket for produkter rotfestet i den norske kulturarven. Gamle Mosjøen danner selvfølgelige kulisser for et historisk marked med småskalaprodusenter og håndverkere, musikk og kultur.

Vi anbefaler å sette av rikelig med tid til å vandre og handle i Mosjøen sentrum og Sjøgato! Her tilbys norsk handverk og kunst. Du finner også et rikt utvalg av kortreist mat fra lokale produsenter, alt fra ost og flatbrød – til pølser og fisk.

Ingen forlater Sjøgata med tom mage. Her finner du mange kafeer og serveringssteder. Du finner kunstutstillinger og museum og med og uten musikalske innslag hører også med. Trekkspill og gitar ypper til en svingom, hvis det skulle passe.